På denna sida har vi sammanställt frågor som vi oftast stöter på i samband med Mutkalampi vindkraftspark.
De som är intresserade av vindkraft i allmänhet hittar information på finska på Finska vindkraftföreningens (STY) webbplats.
Vanliga frågor
-
Hur lång tid tar det att bygga vindkraftsparken?
Tidtabellerna för vindkraftsparkers byggande baserar sig på projektets omfattning och den nödvändiga arbetskraften. I och med att Mutkalampi vindkraftspark blir stor – 4 800 hektar och 69 vindkraftverk – kräver projektet en längre berednings- och byggtid. Byggnationen inleddes i början av 2021 och de första kraftverken byggs i början av 2022. Energiproduktionen inleds i två faser: i slutet av 2022 och i juli–september 2023.
-
Hurdan teknik använder Neoen för att bygga vindkraftsparker?
Den vindkraftsteknik som används i våra projekt är av hög kvalitet och kommer alltid från branschens ledande leverantörer som utvärderas och konkurrensutsätts för varje enskilt projekt. I Mutkalampi vindkraftspark används vindturbiner från kraftverksleverantören Vestas.
-
Hur lång är livscykeln för Mutkalampi vindkraftspark?
Våra vindparker producerar energi under cirka 25‒30 år.
-
Hur stora är vindkraftverken?
Vindkraftverken dimensioneras alltid efter områdets vindförhållanden. I Mutkalampi används två olika slags kraftverk från leverantören Vestas: kraftverksmodellerna V162‑6.0MW och V150‑4.3MW. Båda modellerna har en svephöjd på 220 meter.
Det finns 63 stycken V162‑6.0MW-kraftverk. Denna modell har en navhöjd på 139 meter och en rotordiameter på 162 meter. De övriga 6 kraftverken representerar modellen V150‑4.3MW, som är 145 meter hög och har en rotordiameter på 150 meter.
-
Hur mycket betong och stålmaterial krävs för att bygga ett enda kraftverk?
Armeringsarbetet för att bygga ett kraftverk kräver cirka 100 000 kg stål. Det går åt cirka 900 kubikmeter betong per vindkraftverksfundament.
-
Vilken hamn används för transport av vindkraftverken?
För att det finns 69 vindkraftsverk så behövs det två hamnar för att transportera deras komponenter.
Vindkraftverkens torn och blad passerar genom hamnen i Brahestad. Maskinrummen och propellernaven transporteras till Kalajoki hamn. Alla komponenter lagras före transport till platsen.
-
Orsakar vindkraftverk bullerförorening?
Vindkraft, liksom annan energiproduktion, producerar ljud. Vid vindkraftsproduktion genereras ljudet huvudsakligen av bladens aerodynamiska ljud vars styrka påverkas av många olika faktorer, till exempel terrängens form, vindstyrkan och typen av kraftverk.
I Finland ger myndigheterna tydliga instruktioner om mätning och modellering av ljudet från vindkraftverk, och dessutom följer alla vindkraftsprojekt i Finland de riktvärden för ljud som statsrådet har fastställt för reglering av bullernivåerna.
Riktvärdena anger att vindkraftverkens ljudnivå inte får överstiga 45dB(A) under dagarna eller 40dB(A) på nätterna i det yttre området av permanenta bostäder eller fritidsbostäder. Dessa gränsvärden är lägre än de ljudnivåer som tillåts för annan mänsklig verksamhet – detta säkerställer att vindkraftsparker inte orsakar olägenheter för människor.
-
Hur finansieras Mutkalampi vindkraftspark?
Mutkalampi vindkraftspark har finansierats genom vårt eget kapital samt genom ett prioriterat senior-lån som beviljats av kapitalförvaltningsbolaget MEAG och ett finansiellt instrument från SEB-banken.
-
Behöver Neoen statligt stöd för att finansiera sina projekt?
Våra projekt finansieras på marknadsmässiga villkor, utan behov av statligt stöd. Vindkraftsparken Hedet, som utvecklats och ägs av oss, färdigställdes 2020 och var ett av de första vindkraftsprojekten vars byggnation inte krävde statligt stöd.
-
Stöder vindkraftsparken sysselsättningen?
Ja. Vår vindkraftspark stöder sysselsättningen i Mellersta och Norra Österbotten direkt och indirekt, både under och efter byggskedet. Själva byggarbetsplatsen medför arbetsplatser: över 100 företag deltar i projektet, varav 34 är lokala. Antalet anställda på byggarbetsplatsen varierar, men som mest arbetar det dagligen cirka 180 personer i området.
Arbetskraften som deltar i Mutkalampi vindkraftsprojekt och de lokala företagen stöder annat näringsliv i närområdet, såsom turism- och restaurangtjänster.
Efter färdigställandet kommer Mutkalampi vindkraftspark att stödja den lokala ekonomin genom att erbjuda arbetstillfällen i form av service- och underhållsarbeten åt lokal arbetskraft, leverantörer och företag.
-
Hurdana tillstånd kräver projektet?
Vindkraftsprojekt kräver flera olika utlåtanden, utredningar och tillstånd.
Det viktigaste tillståndet för industriell elproduktion är bygglovet, som ansöks hos kommunens eller stadens byggnadstillsynsmyndighet. Eftersom vindkraftverken vid Mutkalampi är över 50 meter höga krävde byggandet av vindkraftsparken också ett positivt utlåtande från försvarsmakten.
Projektvis kan vindkraftsparker också behöva ett miljö‑, vatten- eller flyghindertillstånd, och vid slutet av vindkraftsparkens livscykel ska man dessutom beakta rivningstillståndet.
-
Vilka säkerhetsrisker är förknippade med projektet?
Vindkraftsproduktion orsakar sällan fara för utomstående. Sannolikheten för potentiella olyckor, såsom kraftverksbrand, är låg och effekterna lokala.
Vid kallt väder kan snö och is ansamlas på bladen och konstruktionerna, vilket kan orsaka risker om de faller. Under sådana väderförhållanden är det därför tillrådligt att undvika att röra sig nära kraftverken.
Kraftverkens säkerhetsnivå säkerställs och upprätthålls genom regelbundet underhålls- och servicearbete. Arbetet kräver specialkompetens och säkerhetsstandarderna är höga. Underhållspersonalens kompetens säkerställs genom omfattande och ständigt uppdaterade utbildningar.
-
Kan man gå i närheten av vindkraftverken?
Eftersom Mutkalampi vindkraftspark fortfarande byggs är det förbjudet för utomstående att röra sig på byggarbetsplatsen.
Efter byggskedet kan man röra sig på vindkraftsparkens område utan begränsningar. Området kan med andra ord användas normalt för friluftsliv, jakt och bärplockning. Eventuella varningsskyltar och rådande väderförhållanden ska dock tas i beaktande när man rör sig på området. Under iskallt väder och åska är det farligt att vistas i området.
-
Medför vindkraft hälsorisker?
Nej. Enligt internationell och inhemsk litteratur, forskningsarbete och utredningar har vindkraft inga bevisade hälsoeffekter.
-
Vad händer med vindkraftverk efter att deras livscykel har kommit till sitt slut?
Våra vindkraftsprojekt är i produktion i 25–30 år. Därefter kan nya vindkraftverk licensieras och resas på samma plats, och dessa är i drift under de följande 25‒30 åren.
Om inga nya vindkraftverk byggs i området efter att kraftverkens livscykel har kommit till sitt slut kommer kraftverken att rivas och deras delar att återvinnas. Alla byggnadselement ovanför markytan avlägsnas och området anpassas till landskapet.
Över 80‒95 procent av vindkraftverken kan återvinnas. Kraftverkens blad är den mest invecklade delen av återvinningen eftersom de tillverkas av många olika material som garanterar bästa möjliga hållbarhet vid användning men är svåra att separera från varandra. Bladen räknas dock inte som problemavfall eller farligt avfall. Alternativ till det kompositmaterial som används i bladen och nya lösningar till deras återvinning utreds ständigt i Finland och internationellt.
-
Påverkar vindkraftsparken floran och faunan?
Miljökonsekvenserna av våra projekt utreds redan under utvecklingsstadiet. Vi tar från början hänsyn till vindkraftsparkernas effekter på den lokala miljön med hjälp av olika utredningar, bedömningar och modelleringar.
Vi strävar efter att minimera effekterna av våra projekt på den lokala floran och faunan. Konsekvenserna för floran är förknippade med byggnadsarbetet som har planerats med hänsyn till skyddsområden och eventuella utrotningshotade växtarter. Vad gäller faunan är syftet att minimera konsekvenserna genom att noggrant planera placeringen av kraftverken
-
Påverkar vindkraftsparken fåglarna?
Liksom för andra djurarter beaktas fåglarnas förekomst och flyttningsrutter alltid vid planeringen av vindkraftsprojekt, och riskerna för fåglar kan minimeras om kraftverken placeras korrekt. Det har också genomförts olika utredningar och uppföljningar om vindkraftverkens och ‑parkernas effekter på fågelbeståndet. Enligt dessa dödas mycket få fåglar av vindkraftverk jämfört till exempel med kollisioner med telefon- och televisionsmaster, och kollisioner med vindkraftverk har konstaterats hända mer sällan än vad som ursprungligen uppskattats under planeringsfasen.
Vindkraftverk hindrar inte heller fåglar från att röra sig inom vindkraftsparken, och vindkraftsparker har inte brutit fåglarnas huvudsakliga flyttningsrutter eller ändrat matplatsernas läge. Enligt arbets- och näringsministeriet kan de vindkraftverk som planerats i Finland inte anses ha någon betydande inverkan på fågelbeståndet.