Tälle sivulle olemme koonneet kysymyksiä, joita kohtaamme useimmiten liittyen Mutkalammin tuulipuistoon.
Yleisesti tuulivoimasta kiinnostuneille löytyy tietoa Suomen Tuulivoimayhdistyksen (STY) sivuilta.
Usein kysytyt kysymykset tuulivoimasta
-
Kuinka kauan tuulipuiston rakentaminen kestää?
Tuulipuistojen rakennusaikataulu perustuu hankkeen laajuuteen ja tarvittavaan työvoimaan. Mutkalammin tuulipuiston laajuuden – 4800 hehtaarin ja 69 tuulivoimalan – myötä projekti vaatii pidemmän valmistelu- ja rakentamisajanjakson. Rakennustyöt alkoivat vuoden 2021 alussa ja ensimmäiset voimalat pystytetään vuoden 2022 alkupuolella. Energiantuotanto alkaa kahdessa eri vaiheessa: vuoden 2022 lopussa ja vuoden 2023 heinä-syyskuussa.
-
Minkälaista teknologiaa Neoen käyttää rakentaessaan tuulipuistoja?
Hankkeissamme käytettävä tuulivoimateknologia on korkealaatuista ja hankitaan aina alan johtavimmilta toimittajilta, joita arvioidaan ja kilpailutetaan hankekohtaisesti. Mutkalammin tuulipuistossa käytetään Vestas-voimalatoimittajan tuuliturbiineja.
-
Kuinka pitkä elinkaari Mutkalammin tuulipuistoilla on?
Tuulipuistomme tuottavat energiaa noin 25‒30 vuoden ajan.
-
Kuinka suuria tuulivoimalat ovat?
Tuulivoimaloiden koko mitoitetaan aina alueen tuulisuuden mukaan. Mutkalammilla käytetään kahta erilaista Vestas-toimittajan voimalaa: V162‑6.0MW- ja V150‑4.3MW-voimalamalleja. Molempien voimalamallien pyyhkäisykorkeus on 220 metriä.
V162‑6.0MW-mallisia voimaloita on 63. Tämän mallin napakorkeus on 139 metriä ja roottorin halkaisija 162 metriä. Loput 6 voimalaa edustavat V150‑4.3MW-mallia, jotka ovat 145 metriä korkeita, roottorin halkaisijan ollessa 150 metriä.
-
Kuinka paljon betoni- ja rauta-ainesta kuluu yhden voimalan pystyttämiseen?
Yhden voimalan pystyttämiseen tarvittavat raudoitustyöt vaativat noin 100 000 kiloa rautaa. Betonia puolestaan kuluu jokaisen tuulivoimalan perustuksiin noin 900 kuutiometriä.
-
Minkä sataman kautta tuulivoimaloiden kuljetus tapahtuu?
Koska tuulivoimaloita on 69, niiden komponenttien kuljettamiseen tarvitaan kahta satamaa.
Tuulivoimaloiden tornit ja lavat kulkevat Raahen sataman kautta. Konehuoneet ja potkurien navat kuljetetaan Kalajoen satamaan. Kaikki komponentit varastoidaan ennen kuljettamista työmaalle.
-
Aiheuttavatko tuulivoimalat meluhaittoja?
Tuulivoima, kuten muukin energiantuotanto, tuottaa ääntä. Tuulivoimatuotannossa ääntä syntyy pääasiallisesti lapojen aerodynaamisesta äänestä, jonka voimakkuuteen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten maaston muoto, tuulen voimakkuus ja voimalatyyppi.
Suomessa viranomaiset antavat selkeitä ohjeita tuulivoimaloiden äänen mittaamiseksi ja mallintamiseksi, minkä lisäksi kaikki tuulivoimahankkeet seuraavat Suomessa valtioneuvoston asettamia ääniohjearvoja, joiden avulla melutasoja säännellään.
Ohjearvot linjaavat, että tuulivoimaloiden äänet eivät saa pysyvän tai vapaa-ajan asutuksen ulkoalueilla ylittää 45dB(A) rajaa päivisin tai öisin 40dB(A) raja-arvoa. Nämä raja-arvot ovat matalampia kuin muulle ihmistoiminnalle sallitut äänentasot – näin varmistetaan, ettei tuulipuistoista aiheudu haittaa ihmisille.
-
Miten Mutkalammin tuulipuisto rahoitetaan?
Mutkalammin tuulipuisto on rahoitettu omalla pääomallamme sekä omaisuudenhoitoyhtiö MEAG:in myöntämällä etuoikeutetulla senior ‑lainalla ja SEB-pankin rahoitusvälineellä.
-
Tarvitseeko Neoen valtion tukia rahoittaakseen projektejaan?
Hankkeemme rahoitetaan markkinaehtoisesti, ilman tarvetta valtion tuille. Kehittämämme ja omistamamme, vuonna 2020 valmistunut Hedetin tuulipuisto oli ensimmäisiä tuulivoimahankkeita, jonka rakentamiseen ei tarvittu valtion tukia.
-
Tukeeko tuulipuisto työllisyyttä?
Kyllä. Tuulipuistomme tukee Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan työllisyyttä suorasti ja epäsuorasti sekä rakennusvaiheen aikana että sen jälkeen. Rakennustyömaa tuo itsessään työpaikkoja: hankkeeseen on kiinnitettynä yli 100 yritystä, joista 34 on paikallisia. Työmaan henkilöstön määrä vaihtelee, mutta enimmillään alueella työskentelee noin 180 henkilöä päivässä.
Mutkalammin tuulivoimahankkeessa mukana oleva työvoima sekä paikalliset yritykset tukevat edelleen muuta lähialueen elinkeinoelämää, kuten matkailu- ja ravintolapalveluita.
Valmistuessaan Mutkalammin tuulipuisto tukee paikallistaloutta tarjoamalla työllisyysmahdollisuuksia huolto- ja kunnossapitotöiden muodossa paikalliselle työvoimalle, tavarantoimittajille ja yrityksille.
-
Minkälaisia lupia hanke vaatii?
Tuulivoimahankkeet vaativat useita eri lausuntoja, selvityksiä ja lupia.
Tärkein teolliseen sähköntuotantoon tarkoitettu lupa on rakennuslupa, jota haetaan kunnan tai kaupungin rakennusvalvontaviranomaiselta. Koska Mutkalammilla olevat tuulivoimalat ovat yli 50 metriä korkeita, tuulipuiston rakennukseen on vaadittu myös puolustusvoimien puoltava lausunto.
Tuulipuistot voivat myös hankekohtaisesti tarvita ympäristö‑, vesi- tai lentoesteluvan, minkä lisäksi tuulivoimapuiston elinkaaren päättyessä purkamislupa tulee ottaa huomioon.
-
Mitä turvallisuusriskejä projektiin liittyy?
Tuulivoimatuotanto aiheuttaa harvoin vaaraa ulkopuolisille. Mahdollisten onnettomuuksien, kuten voimalapalon, todennäköisyys on matala ja vaikutukset paikallisia.
Kylmän sään aikaan lapoihin ja rakenteisiin voi kertyä jäätä ja lunta, jotka voivat tippuessaan aiheuttaa riskejä. Tällaisten sääolosuhteiden aikaan liikkumista voimalan lähellä on siis syytä välttää.
Voimaloiden turvallisuustaso varmistetaan ja ylläpidetään säännöllisillä huolto- ja kunnossapitotöillä. Työ vaatii erikoisosaamista ja turvallisuusstandardit ovat korkeat. Kunnossapitohenkilöstön pätevyys työhön varmistetaan kattavilla ja jatkuvasti ajantasaistetuilla koulutuksilla.
-
Voiko tuulivoimaloiden läheisyydessä kulkea?
Koska Mutkalammin tuulipuisto on vielä rakenteilla, on työmaalla liikkuminen kielletty ulkopuolisilta.
Rakentamisvaiheen jälkeen liikkumista tuulipuiston alueella ei ole rajoitettu, eli aluetta voi käyttää normaalisti ulkoiluun, metsästykseen ja marjastukseen. Alueella kulkiessa tulee kuitenkin huomioida mahdolliset varoituskyltit ja vallitsevat sääolosuhteet. Jäätävän ilman ja ukonilman aikana alueella oleskelu on vaarallista.
-
Onko tuulivoimalla terveysriskejä?
Ei. Kansainvälisen ja kotimaisen kirjallisuuden, tutkimustyön ja selvityksien mukaan tuulivoimalla ei ole todistettuja terveysvaikutuksia.
-
Mitä tuulivoimaloille tapahtuu niiden elinkaaren päättyessä?
Tuulivoimahankkeemme ovat tuotannossa 25–30 vuotta. Tämän jälkeen samalle paikalle voidaan luvittaa ja pystyttää uusia tuulivoimaloita, jotka ovat toiminnassa seuraavat 25‒30 vuotta.
Mikäli voimaloiden käyttöiän päättyessä alueelle ei rakenneta uusia tuulivoimaloita, voimalat puretaan ja niiden osat kierrätetään. Kaikki maanpäälliset rakennusosat poistetaan ja alue maisemoidaan.
Tuulivoimaloista voidaan kierrättää yli 80‒95 prosenttia. Voimaloiden lavat ovat kierrätyksen mutkikkain osa, sillä niiden valmistuksessa käytetään useita eri materiaaleja, jotka takaavat parhaimman mahdollisen kestävyyden käytössä, mutta joita on vaikea erottaa toisistaan. Lavat eivät kuitenkaan kuulu ongelma- tai vaarallisen jätteen piiriin. Lavoissa käytettävän komposiittimateriaalin vaihtoehtoja ja kierrätyksen uusia ratkaisuja selvitetään alati Suomessa ja kansainvälisesti.
-
Vaikuttaako tuulipuisto kasvistoon ja eläimistöön?
Hankkeidemme ympäristövaikutukset selvitetään jo kehitysvaiheessa. Otamme tuulipuistojen vaikutuksen lähiympäristöön alusta asti huomioon erilaisten selvitysten, arviointien ja mallinnusten avulla.
Pyrimme minimoimaan projektiemme vaikutukset paikalliseen kasvistoon ja eläimistöön. Kasviston vaikutukset ajoittuvat rakennustöihin, joita suunnitellessa on otettu huomioon suojelualueet ja mahdolliset uhanalaiset kasvilajit. Eläimistön osalta vaikutuksia pyritään minimoimaan voimaloiden sijoittamista koskevalla perusteellisella suunnittelulla. -
Vaikuttaako tuulipuisto lintuihin?
Kuten muunkin eläimistön, lintujen esiintyminen ja muuttoreitit otetaan aina huomioon tuulivoimahankkeita suunnitellessa, ja oikeaoppisella sijoittamisella lintuja kohtaavat riskit voidaan minimoida. Tuulivoimaloiden ja ‑puistojen vaikutuksista lintuihin on myös tehty erilaisia selvityksiä ja seurantoja. Näiden mukaan tuulivoimaloiden aiheuttamat lintukuolemat ovat vähäisiä verrattuna esimerkiksi puhelin- ja televisiomastojen aiheuttamiin törmäyksiin, ja lintujen törmäykset tuulivoimaloihin on todettu olleen vähäisempiä, kuin niiden suunnitteluvaiheessa on alun perin arvioitu.
Tuulivoimalat eivät myöskään estä lintujen liikkumista tuulipuiston alueella, eivätkä tuulipuistot ole katkaisseet lintujen päämuuttoreittejä tai muuttaneet ruokailualueiden sijainteja. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomeen suunniteltujen tuulivoimaloiden ei voida katsoa merkittävästi vaikuttavan linnustoon.