Raumankarin koulun oppilaat vierailulla Mutkalammin tuulipuistossa
Neoen järjesti maaliskuussa Himangalla sijaitsevan Raumankarin koulun opiskelijoille sekä Erasmus + ‑ohjelman espanjalaisille ja italialaisille osallistujille vierailun Mutkalammin tuulipuistoon. Vierailu alkoi Neoenin lyhyellä luennolla koululla, jossa oli läsnä noin 100 7–9. luokkalaista oppilasta. Luennolla Neoen kertoi mm. suomalaisesta energiakentästä, energian käytöstä sekä tavoista, joilla uusiutuvaa energiaa voidaan tuottaa ja hyödyntää Suomessa.
Luennon jälkeen Erasmus + ‑ohjelmaan osallistuvat oppilaat pääsivät tutustumaan Mutkalammin tuulipuistoon. Vierailun aikana oppilaat pääsivät kiertämään tuulipuistossa ja tutustumaan tuulimyllyihin tarkemmin. Lisäksi oppilaat saivat mahdollisuuden käydä sisällä tuulimyllyssä.
Erasmus+ on Euroopan unionin vaihto-opiskelijaohjelma, jonka kautta eri-ikäiset opiskelijat saavat mahdollisuuden tutustua ja vierailla kumppanimaiden kouluissa. Tällä hetkellä ohjelmassa painottuvat voimakkaasti vihreä energia sekä uusiutuvan energian lähteet.
”Opiskelijavierailun punaisena lankana on ollut suomalainen uusiutuvan energian tuotanto. Vaihtoviikon aikana Espanjasta ja Italiasta saapuneet opiskelijat pääsevät tutustumaan suomalaisen uusiutuvan energian tuotantoon. Vastaavasti opiskelijat pääsevät myöhemmin vierailemaan sekä Espanjan että Italian kiinnostavissa energiakohteissa”, Raumankarin koulun biologian ja maantieteen opettaja Saana Rautakoski kertoo.
”Mutkalammin tuulipuisto on mielestämme kiinnostava vierailukohde, sillä se on paikallinen ja lähellä uusiutuvaa energiaa tuottava laitos”, Rautakoski jatkaa.
Kaikki ohjelmaan osallistuvat ovat olleet kiinnostuneita uusiutuvan energian teemoista. Kestävän kehityksen teemat ovat olleet esillä myös Raumankarin oppilaiden arjessa ja opetuksessa.
”Teemana koulussa on ollut tänä lukuvuonna minä me ja maailma, jonka vuoksi oppilaiden kanssa on keskusteltu kestävästä kehityksestä. Tähän liittyvät tietysti tällä hetkellä myös omavaraisuuden teemat, kun maailmantilanne aiheuttaa epävarmuutta”, sanoo opettaja Kaisa Kinnunen.
Mutkalammilla opiskelijoita kiinnostivat erityisesti tuulimyllyjen tehokkuus sähköntuotannossa sekä niiden tekninen rakenne. Tuulimyllyn sisällä oppilaat pääsivätkin näkemään, miten tuulimyllyt oikeasti toimivat. Opiskelijoiden mielestä vierailu oli erittäin kiinnostava ja jää varmasti mieleen.
”Kiinnostavinta oli nähdä, miten suuria tuulimyllyt oikeasti ovat. Oli kiva päästä käymään sisällä tuulimyllyssä ja nähdä sen sisällä olevaa teknologiaa. Opimme paljon uutta tuulivoimasta”, kertovat Erasmus + ‑ohjelman opiskelijat.
Yhteistyö paikallisten yhteisöjen kanssa on Neoenille yksi tärkeimmistä toimintatavoista. Oppilaitosten kanssa tehtävä yhteistyö on yksi esimerkki kymmenien muiden hankkeiden lisäksi.
”Meillä oli kiva päivä Raumankarin koulun oppilaiden kanssa. Mielestäni on hienoa, että koulu on aktiivinen ja vie oppilaita tutustumaan uusiutuvan energian tuotantoon käytännössä osana opetusta. Neoen sitoutuu hankealueisiin ja niitä ympäröiviin yhteisöihin pitkällä aikavälillä — näin ollen on tärkeää, että myös paikalliset asukkaat ja toimijat pääsevät tutustumaan hankkeisiin lähemmin”, Neoenin maajohtaja Jerri Loikkanen sanoo.