Raumankarin koulus elever på besök i Mutkalampi vindkraftspark
I mars ordnade Neoen ett besök i Mutkalampi vindkraftspark för eleverna i Raumankarin koulu samt Erasmus +-programmets spanska och italienska deltagare. Besöket inleddes i skolan med en kort föreläsning av Neoen för cirka 100 elever i klasserna 7–9. Under föreläsningen berättade Neoen bl.a. om det finländska energifältet, energianvändningen samt de sätt på vilka förnybar energi kan produceras och utnyttjas i Finland.
Efter föreläsningen fick eleverna som deltar i Erasmus +-programmet bekanta sig med Mutkalampi vindkraftspark. Under besöket fick eleverna vandra omkring i vindparken och ta en närmare titt på vindkraftverken. Dessutom fick eleverna möjligheten att gå in i ett vindkraftverk.
Erasmus + är Europeiska unionens program för utbytesstuderande, som ger elever i olika åldrar möjligheten att bekanta sig med och besöka skolor i partnerländerna. För närvarande betonar programmet starkt grön energi samt källor för förnybar energi.
”Den röda tråden under studiebesöket har varit finländsk produktion av förnybar energi. Under utbytesveckan får eleverna från Spanien och Italien bekanta sig med finländsk produktion av förnybar energi. Likaså får eleverna senare besöka intressanta energimål både i Spanien och i Italien”, berättar Saana Rautakoski, lärare i biologi och geografi på Raumankarin koulu.
”Mutkalampi vindkraftspark var ett intressant plats att besöka för oss, eftersom den är en lokal och närbelägen anläggning som producerar förnybar energi”, fortsätter Rautakoski.
Alla som deltar i programmet har varit intresserade av olika teman kring förnybar energi. Hållbar utveckling har också varit en del av vardagen och undervisningen för eleverna på Raumankarin koulu.
”Temat för det här läsåret är jag, vi och världen, och då har vi pratat om hållbar utveckling med eleverna. Hit hör också naturligtvis aktuella teman såsom självförsörjning, med tanke på det osäkra världsläget”, säger läraren Kaisa Kinnunen.
I Mutkalampi var eleverna speciellt intresserade av vindkraftverkens effektivitet i elproduktionen samt hur de konstruerats tekniskt. Inuti vindkraftverket fick eleverna också se hur de egentligen fungerar. Enligt eleverna var besöket mycket intressant och något som de kommer att minnas.
”Det mest intressanta var att se hur stora vindkraftverken egentligen är. Det var roligt att få gå in i vindkraftverket och se tekniken där inuti. Vi lärde oss mycket nytt om vindkraft”, berättar eleverna i Erasmus +-programmet.
Samarbetet med det lokala samhället är ett av Neoens viktigaste verksamhetsformer. Samarbetet med läroanstalter är ett exempel på detta utöver tiotals andra projekt.
Vi hade en rolig dag med eleverna från Raumankarin koulu. Jag tycker att det är fint att skolan är aktiv och tar med eleverna för att bekanta sig med produktionen av förnybar energi i praktiken som en del av undervisningen. Neoen engagerar sig i projektområden och de omgivande samhällena på lång sikt – på så sätt är det viktigt att även lokala invånare och aktörer får bekanta sig närmare med projekten”, säger Neoens landschef Jerri Loikkanen.