Grönlund-Nisunens installation som utnyttjar lokala material och vedstapelestetik uppförs i vindparken i Mutkalampi
Konstnärsduon Grönlund-Nisunens installation 84,3 m³/h beställs till vindparken i Mutkalampi. Vid invigningen av vindparken i Mutkalampi lördagen den 17 juni offentliggjordes det förslag som valts ut genom en sökning av ett verk i två faser.
I den öppna portföljsökning för vindparken i Mutkalampi som ordnades i början av året mottogs 73 ansökningar. Av dessa inbjöds fyra konstnärer till en parallell utkastbeställning. Utkast beställdes av konstnärsduon Grönlund-Nisunen, konstnären Nina Luostarinen, arbetsgruppen NEON samt skulptören Jaakko Pernu. Urvalskommittén valde Grönlund-Nisunens förslag till det verk som ska genomföras.
”Den platsbundna karaktären hos det vinnande verket och utnyttjandet av lokalt material i kombination med den aktuella temavärlden gjorde ett stort intryck på den jury som enhälligt valde att genomföra Grönlund-Nisunens verk”, säger Kannusbon Janne Nabb, konstnärsmedlem av juryn.
När Grönlund-Nisunen skapade det offentliga verket fascinerades de av verkets platsbundenhet och möjligheten att nå en annan publik än vid musei- och galleriarbete.
”De kontaktpunkter mellan mark- och miljökonst, oförutsebarheten och den gröna teknikpark som öppnar sig i bakgrunden samt vindkraftverkens eleganta estetiska formspråk var en inspirerande utgångspunkt för det konstverk som uppförs i Mutkalampi”, säger Petteri Nisunen från konstnärsduon Grönlund-Nisunen.
”När vi funderade på vindparkens vidare betydelse, frågade vi oss hur vi kan åskådliggöra den mängd utsläppsfria energi som vindparken producerar och vi beslöt oss för att jämföra den med ved, huvudmaterialet i vårt verk. Ved är ett material som finländarna är väl förtrogna med, och mängden energi i ett vedmått kan också de flesta stadsborna gestalta. Ett vedmått kan därför sägas utgöra en del av det finländska nationallandskapet och det mentala landskapet”, berättar Nisunen om materialvalet vid förslaget till verk.
”Vindparken i Mutkalampi producerar i genomsnitt per timme en energimängd som motsvarar 84,5 vedmått eller kubikmeter ved. Av detta vi gör en 50 meter lång och drygt två meter hög vedstapel. Den lyfts upp på en lätt konstruktion drygt en meter över marken, så på avstånd sett verkar vedstapeln levitera i luften. Under natten belyses verket bakifrån och gestaltas som en silhuett, när endast ljuset mellan vedklabbarna silas igenom. Vindparkens beräknade livslängd är 30 år. Under den tiden blir trämaterialet i verket grått och mossbevuxet, men det försvinner inte från omgivningen. I närheten av verket planteras en rad med träd som leder till ingången till vindparken och som under vindparkens livscykel växer så att den motsvarar det antal kubikmeter som verket kräver.”
Juryn bedömde att Grönlund-Nisunens verk 84,3 m³/h i fråga om tema och genomförande är koncist, mångdimensionellt och aktuellt.
”Att i ett offentligt verk utnyttja vedklabbsestetik som nästan fått en etablerad ställning som nationalkonst förtjuser. När skymningen faller ger ljuset som flödar genom sprickorna i de bakgrundsbelysta vedstaplarna en överraskande upplevelse av verket, när det för en person som ser verket genom en förbipasserande bil skapar ett imponerande tredimensionellt intryck av ett dynamiskt rörelseparallax som byggs av ljus och skuggor”, beskriver Janne Nabb det valda förslaget.
Verket uppförs i vindparken i Mutkalampi, som Neoen Renewables Finland Oy officiellt invigde i juni. Vindparken som till sin totaleffekt är den största i Finland finns i Kannus, Kalajoki och Karleby i Mellersta och Norra Österbotten. Avsikten är verket genomförs under 2023.
Tommi Grönlund (f. 1967) och Petteri Nisunen (f. 1962) är till sina bakgrunder arkitekter. Deras konstnärliga produktion består av installationer som kombinerar teknik, vetenskap och konst. I verken spelar naturvetenskapliga, fysikaliska och mekaniska fenomen som rörelse, ljus och ljud ofta en viktig roll. Grönlund-Nisunen har genomfört flera offentliga konstverk i Finland och på andra håll i Europa och deras verk har visats på många utställningar i Finland och utomlands.
Det förslag till verk som ska genomföras valdes av en urvalskommitté, vars medlemmar är Jerri Loikkanen, Neoens landsdirektör i Finland, Cristophe Desplats-Redier, Neoens direktör för Frankrikes Europafunktioner, Erika Forstén, Neoens projektchef i Finland, Jussi Niinistö,Kannus stadsdirektör, konstnären Janne Nabb, Anniina Kiiskinen, K.H.Renlunds museets regionkonstamanuens och Yiorgos Fanaris, Upearts konstkoordinator. Upeart ansvarar för samordningen av projektet.
Upeart
+358 50 468 6521
press(at)upeart.com